Nyheter

Se nordlyset på Spangereid

I kveld er det mulig å se nordlys over store deler av Sør-Norge, inkludert Spangereid. Ifølge NRK kan man ha sjansen til å se nordlyset fra klokken 18:00 og utover. Det anbefales å finne et sted uten lysforurensning og med klar himmel for å ha de beste forutsetningene for å observere fenomenet.

Nordlys, eller Aurora Borealis som det også kalles, er et naturlig fenomen som oppstår når partikler fra solen kolliderer med jordas atmosfære. Partiklene sender ut lys som skaper de karakteristiske fargene i nordlyset. De vanligste fargene er grønt og rosa, men nordlyset kan også ha andre farger som lilla, rød eller blå.

Nordlyset oppstår rundt jordas magnetiske poler, og derfor er det vanligst å se nordlys i de nordlige delene av verden, som for eksempel i Norge, Sverige, Finland, Canada og Alaska. Men i sjeldne tilfeller kan nordlyset også observeres langt sørover, som i kveld på Spangereid.

Hvor ofte man kan se nordlys så langt sør som Spangereid, avhenger av solaktiviteten og værforholdene. Solaktiviteten følger en 11-årig syklus, og det er vanligvis mer nordlys når solaktiviteten er høy. Men også værforholdene spiller en stor rolle, og det kan være vanskelig å observere nordlyset hvis himmelen er overskyet eller det er mye lysforurensning i området.

Nordlys er en vakker og fascinerende opplevelse som tiltrekker seg turister fra hele verden. Men det er også viktig å være bevisst på at nordlys kan være en kilde til radioforstyrrelser og andre tekniske problemer, spesielt for fly- og satellittkommunikasjon. Derfor er det viktig at man følger anbefalinger fra lokale myndigheter og eksperter når man observerer nordlys.

Foto: Susan Thomas
Nordlys i Lillehavn

Lignende artikler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back to top button